Tejtorta..Próbáld ki te is!

Ha ismered és szereted a tejes pitét ezért a tortáért is biztosan oda leszel. Elkészítése sem igényel konyhafőnöki tehetségeket csupán odafigyelést és mérhetetlen elszántságot valamint szeretetet a sütés iránt.

Remekül illik egy vasárnapi ebéd lezárásához vagy csak egy kis nyalánkságnak a nehezebb időszakokban de akár születés vagy névnapon is meg állja helyét.

Hozzávalók:

Tészta:

12 dkg vaj

23 dkg liszt

csipet só

2 evőkanál kristálycukor

1 enyhén felvert tojás

1 evőkanál hideg víz

Krém:

8 dl tej

2 dl tejszín

1 vaníliarúd

3 tojás

7 dkg liszt

2 dkg keményítő

15 dkg cukor

csipet só

Elkészítés:

A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd beledolgozzuk a tojást és a hideg vizet. A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. A pihentetés leteltével lisztezett felületen minél nagyobb körré nyújtjuk és kibéleljük vele a kapcsos tortaformát.

Az alját megszurkáljuk villával és fél órára ismét visszatesszük a hűtőbe. Ezután sütőpapírral béleljük és lesúlyozva 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.

A krémhez a tejet és a tejszínt összeöntjük, a félbe vágott vaníliarudat beledobjuk (a belsejét kaparjuk bele a tejbe). Lassan felforrósítjuk, majd 15 percet lefedve pihentetjük, ezután leszűrjük.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet, a sót és a kukoricakeményítőt is hozzáadjuk. A meleg tej egy részét lassan, fokozatosan hozzákeverjük, majd a keveréket hozzáöntjük a maradék tejhez éd kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, puding állagúra.

Ezt ráöntjük a tésztára és 160 fokra mérsékelve a hőfokot 35 percen át sütjük. Ekkor belül még kicsit rezgős marad, de mire kihűl még szilárdul. Tálaláskor megszórjuk kakaóval vagy savanykás gyümölccsel tálaljuk.

forrás: receptneked.hu, blikk.hu

Tovább a blogra »