Ha ismered és szereted a tejes pitét ezért a tortáért is biztosan oda leszel. Elkészítése sem igényel konyhafőnöki tehetségeket csupán odafigyelést és mérhetetlen elszántságot valamint szeretetet a sütés iránt.
Remekül illik egy vasárnapi ebéd lezárásához vagy csak egy kis nyalánkságnak a nehezebb időszakokban de akár születés vagy névnapon is meg állja helyét.
Hozzávalók:
Tészta:
12 dkg vaj
23 dkg liszt
csipet só
2 evőkanál kristálycukor
1 enyhén felvert tojás
1 evőkanál hideg víz
Krém:
8 dl tej
2 dl tejszín
1 vaníliarúd
3 tojás
7 dkg liszt
2 dkg keményítő
15 dkg cukor
csipet só
Elkészítés:
A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd beledolgozzuk a tojást és a hideg vizet. A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. A pihentetés leteltével lisztezett felületen minél nagyobb körré nyújtjuk és kibéleljük vele a kapcsos tortaformát.
Az alját megszurkáljuk villával és fél órára ismét visszatesszük a hűtőbe. Ezután sütőpapírral béleljük és lesúlyozva 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
A krémhez a tejet és a tejszínt összeöntjük, a félbe vágott vaníliarudat beledobjuk (a belsejét kaparjuk bele a tejbe). Lassan felforrósítjuk, majd 15 percet lefedve pihentetjük, ezután leszűrjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet, a sót és a kukoricakeményítőt is hozzáadjuk. A meleg tej egy részét lassan, fokozatosan hozzákeverjük, majd a keveréket hozzáöntjük a maradék tejhez éd kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, puding állagúra.
Ezt ráöntjük a tésztára és 160 fokra mérsékelve a hőfokot 35 percen át sütjük. Ekkor belül még kicsit rezgős marad, de mire kihűl még szilárdul. Tálaláskor megszórjuk kakaóval vagy savanykás gyümölccsel tálaljuk.
forrás: receptneked.hu, blikk.hu
Szia! Köszönöm,hogy szóltál! A forrás valóban lemaradt! De pótoltam!
Szia!
Mivel ez egy blikk-ről származó fotó, érdemes lenne megjelölnöd a forrást, mert ők szerintem kifizették a SAFA-nak a szerzői jogdíjat érte… 🙂