Celebrities and other stories

Szüleink gyermekkori kedvenc aprósüteménye

A régebbi falusi lagzik és cukrászdák egyik legjelentősebb és legkeresettebb aprósüteménye volt a Non plus ultra, ami mára szinte feledésbe merült. Pedig ha egyszer megízleli az ember többé képtelen lemondani róla és rendszeres hétvégi finomsággá válik.

112422_non-plus-ultra1

 

Hozzávalók:

– 20 dkg rétesliszt

– 12 dkg hideg vaj

– 3 dkg porcukor

– 1 csipet só

– 1 mk. vanília kivonat

– 2 tojás sárgája

– 1 ek. tej

Teteje:

– 2 tojás fehérje

– 15 dkg kristálycukor

– 1 tk. vaníliával kevert porcukor

Töltelék:

– házi lekvár ízlés szerinti ízben

Elkészítés:

A lisztet, sót, cukrot, vaníliát egy nagy tálba elkeverem. A tojás sárgáját az 1 ek. tejjel vegyítjük. A vajat apró forgácsokban a lisztes keverékhez adom és jól elmorzsolom, ha ez kész hozzáadom a tejes tojássárgáját és tésztává gyúrom. Folpackba egy órán át hűtőszekrényben pihentetem.

Ezalatt elkészítem a tetejére a habot. A tojásfehérjéket enyhén habosra felverem robotgéppel majd hozzá adom a cukrot és közepesen kemény habot készítek. Sűrű, krémes állagú legyen.

A tésztát kb. 2 mm vékonyra nyújtom, 2 cm átmérőjű korongokat szaggatok belőle. Minden korongra mokkáskanálnyi habot nyomot. Azután kb. 8-10 perc alatt a sütő megsüti.

Miután kihűlt a lekvárral kettőt-kettőt összeragasztok és fogyasztható is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!