A régebbi falusi lagzik és cukrászdák egyik legjelentősebb és legkeresettebb aprósüteménye volt a Non plus ultra, ami mára szinte feledésbe merült. Pedig ha egyszer megízleli az ember többé képtelen lemondani róla és rendszeres hétvégi finomsággá válik.
Hozzávalók:
– 20 dkg rétesliszt
– 12 dkg hideg vaj
– 3 dkg porcukor
– 1 csipet só
– 1 mk. vanília kivonat
– 2 tojás sárgája
– 1 ek. tej
Teteje:
– 2 tojás fehérje
– 15 dkg kristálycukor
– 1 tk. vaníliával kevert porcukor
Töltelék:
– házi lekvár ízlés szerinti ízben
Elkészítés:
A lisztet, sót, cukrot, vaníliát egy nagy tálba elkeverem. A tojás sárgáját az 1 ek. tejjel vegyítjük. A vajat apró forgácsokban a lisztes keverékhez adom és jól elmorzsolom, ha ez kész hozzáadom a tejes tojássárgáját és tésztává gyúrom. Folpackba egy órán át hűtőszekrényben pihentetem.
Ezalatt elkészítem a tetejére a habot. A tojásfehérjéket enyhén habosra felverem robotgéppel majd hozzá adom a cukrot és közepesen kemény habot készítek. Sűrű, krémes állagú legyen.
A tésztát kb. 2 mm vékonyra nyújtom, 2 cm átmérőjű korongokat szaggatok belőle. Minden korongra mokkáskanálnyi habot nyomot. Azután kb. 8-10 perc alatt a sütő megsüti.
Miután kihűlt a lekvárral kettőt-kettőt összeragasztok és fogyasztható is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: