Idény gyümölcsök közül szezonját éli most a lédús, piros nagyon finom cseresznye.
A gyümölcs jó szomjoldó, hiszen 78-82%-a víz. Gyógyhatását tekintve vese és vértisztító, ezáltal bőrmegújító és pattanások ellen is hasznos. Hatása bizonyított a köszvény megelőzésében is, ugyanis csökkenti a vér húgysavszintjét, mi által jótékonyan hat az ízületi megbetegedéseknél is. Szárát is érdemes megtartani,mert vízhajtó és méregtelenítő teát lehet készíteni belőle.
Tápanyagtartalmát tekintve alacsony zsír és fehérje tartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. Vitaminokkal sem spórolt mert jelentős az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitaminja így , erősítve az immunrendszert.
Felhasználása egészen sokrétű. A befőttől a különböző ételeken át egészen a pálinkáig hasznosítják.
Most egy finom süteményt és egy levest hoztam, amik ebben a melegben igazán jól tudnak esni.
Vaníliás cseresznyeleves
Hozzávalók:
1 kg cseresznye
1 csomag vaníliás pudingpor
1 kiskanál fahéj
2 dl tej
cukor ízles szerint
Elkészítés:
2 liter vizet felteszek főni, forrás után cukrozom ízles szerint, majd beleteszem a megmosott és megtisztított cseresznyét, valamint a fahéjat. A pudingport elkeverem 2 kanál cukorral és a tejjel, majd amikor megfőtt a cseresznye, besűrítem a levest a pudinggal.
Legfinomabb, ha hűtve fogyasztjuk.
(forrás: www.mindmegette.hu)
Cseresznyés pite
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 2 tojás
- 1 vaníliás cukor
- 10 dkg margarin
- 15-20 dkg cukor
- 3 dl tej
- 30 dkg magozott, felezett cseresznye
Elkészítés:
Az alapanyagokat a cseresznye kivételével összekeverjük,majd hozzáadjuk a gyümölcsöt. Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk beleöntjük a masszát és készre sütjük. Mikor meghűlt s már fel is szeleteltük porcukorral meghinthetjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: