Mint tudjuk a csokoládé minden ember életében az élvezetet, a mennyei harmóniát és persze a boldogság egyik fajtáját jelenti. Legyen szó akár étcsokoládéról, tejcsokoládéról, fehér,ízesített, töltött, töltetlen, óriási vagy csak egy pici bon bonról lényegében teljesen mindegy milyen formában de fogyasztása, főleg a különlegesebbeknek isteni ízorgia ízlelőbimbóinknak.
Röviden írnék pár szót erről a csodáról, ami ha nem lenne bizony szegényebbek lennénk.
Tehát azt mindenki tudja, hogy előállítása a kakaóbabból történik. Összetételét tekintve olyan termék, amely kakaómasszából, kakaóvajból esetleg kakaóporból és cukorból készül. Az összes kakaó-szárazanyag tartalomnak legalább 35%-nak kell lennie, melyből 18% a kakaóvaj és min. 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
Minden összetevője mellett tartalmaz közel 300 ismert vegyületet,többek között serkentőszereket, pl. koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos alkotórésze a hisztamin, a triptofán, a tiramin és magnézium, valamint a szerotonin.
Változatait tekintve megtaláljuk a gyengébb és a prémium minőségű termékeket is az üzletek polcain. Igényeinknek pénztárcánk és ízlésünk szabhat határt.
Kivitelezés szempontjából előfordul ma már folyékony változata is, a forrócsokoládé, a csokiszökőkút, felhasználják süteményekhez, italokhoz. Másrészt a csomagolt, szilárd verziója a régebb óta elterjedtebb.
Most pedig lássuk a várva várt fenséges képeket, amik olyan igazán harapni valóak 🙂
Ha más megközelítésből nézzük ezt az édességet ahogy a képek is mutatják a művészetben is számos szerepet szántak neki. Ráadásul minden év augusztusában megrendezik Szerencsen a Csokoládé fesztivált, ahol aztán émelygésig kóstolhatunk ezerféle változatot.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: