Celebrities and other stories

Amisok, egy apró közösség az USA-ban

Néha mikor elgondolkodom az életen, az embereken, vagy épp meghallok egy olyan riportot a tévében mikor különböző vallásokról van szó az utána következő időszakban elkezdek agyalni azon vajon ki és hogyan alapíthatta meg valójában őket. Amit az iskolában vagy akárhol hallottunk, megtanultunk róluk vajon a tényleges igazság e?

Némi kétség van bennem a múltat illetően talán ezért is keresem sokszor a válaszokat és állok különböző kultúrák előtt kérdőn..

Vannak olyanok melyeket soha nem fogok megérteni, épp a napokban olvastam egy blog bejegyzést arról, hogy Mauritániában az asszonyokat/lányokat 80 kg felett nem is tekintik nőnek, ezért a lányokat hizlaló táborokba küldik s napi több ezer kalóriát kell elfogyasztaniuk.

Az erről szóló cikket ITT találod, érdemes elolvasni mert nagyon érdekes.

Nekem az sem fér a fejembe, hogyan lehet megengedett a többnejűség vagy egyes szokások miért nyomják el a nőket s nézik semmibe és még sok ehhez hasonló érhetetlen kultúra. Ilyenkor persze felmerül bennem, hogy biztosan azért nem értem mert az én hazámban a szabad szelleműség az irányadó. Viszont abban is biztos vagyok, hogy az elnyomásban élő nők között is akad olyan aki kézzel lábbal törne ki onnan.

De most egy Amerikában honos kultúrát szeretnék bemutatni, ami jól példázza a múltban élő emberek körülményeit, szokásait erős hitét és akaratát.

Amisok:

image

Az emberek ezen csoportja egy konzervatív keresztény közösséghez tartozik és az Egyesült Államokban élnek.

Életvitelüket tekintve nem használnak modern eszközöket ami abban nyilvánul meg, hogy pl. az árammal működő eszközöket és az autót is megvetik.

Az idők során kettő csoportjuk alakult ki a „régi módi” és az „új módi” amisok.

Régi módi amisok jellemzői:amish_0409

  • öltözetük letisztult, XVIII. sz.-i
  • földművelés csak lovakkal
  • közlekedni csak lovaskocsikkal
  • semmilyen anyagi támogatást nem fogadnak el az államtól

Újmódi amisok jellemzői:

  • igénybe veszik az áramot
  • lehet autójuk de nem szeretik a flancolást

Az egész közösség sajátossága, hogy a modern társadalomtól elkülönülve élnek egyszerű és tiszta életvitellel. Utazni csak a társulás hozzájárulásával szabad ha gépjárművel tennék ezt. Higiéniai nézőpontjuk szerint a tisztálkodást csak szombaton végzik, egyéb napokon mosakodnak.8617992707_657630772d_b

Van egy úgynevezett rendeletük is mi szerint a fiatalok 18 éves korukban szabadon mehetnek s pár év elteltével eldönthetik vissza térnek e. A statisztikák szerint legtöbben hazamennek.

Öltözetükre 284880_galeria_elet_az_amisokkal_1_08csak pár szín jellemző: fekete, fehér, türkizkék, bordó, világoskék.

A nőknél szoknya, lányoknál kendő és kötény, férfiaknál kalap a kötelező viselet. Ruhájukon gombokat csak a férfiak hordhatnak a nők kapcsokkal helyettesíthetik azt.

Az MTV-n egyébként készítettek róluk egy sorozatot Amisok Amerikában címmel, ami arról szól, hogy miként élik meg ezek a fiatalok a szabadságot, függetlenséget s visszatérnek e otthonukba vagy a nagy városban maradva próbálnak szerencsét.

 

Ez a közösség csak egy a sok közül, ami megragadta a figyelmemet. Remélem érdeklődve fogadtátok őket.

Ha van valakinek közületek nyomós véleménye szívesen fogadom!

 

Ha tetszett a cikk likold és oszd meg ismerőseiddel valamint gyere közösségünkbe facebookon is valamint iratkozz fel hírlevemre.

 

fotók/forrás: google

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!