Celebrities and other stories

Láss a falak mögé! – ismerjük fel a bántalmazást

Nézzük a kemény valóságot, beszéljünk a bántalmazásról, annak jeleiről, következményeiről és megéléséről, a kiútról és segítségről.

 

bántalmazás4

A világ tele van rosszabbnál rosszabb esetekkel, történésekkel, ki nem mondott szavakkal, be nem vallott tettekkel, elhallgatott ,kemény titkokkal.

Ezekkel a dolgokkal ha tetszik ha nem szembe kell nézni, mert ha nem kapunk időben észbe lesüllyedhetünk egy olyan szintre, ahonnan sajnos már nincs vagy csak nagyon ritkán van vissza út. A sok kellemetlen és rossz közül, most fókuszáljunk a bántalmazásra.

Jellemzően olyan személy követi el egy másik személy iránt, aki közeli vagy bensőséges kapcsolatban áll/állt a bántalmazottal.

Fajtáját tekintve létezik: szóbeli erőszak, lelki erőszak, megfélemlítés, elszigetelés, testi erőszak, szexuális erőszak, a nő alapvető jogainak megtagadása.

Kiemelni egyet a sok közül teljesen lehetetlen, ugyanis mindegyik rendkívül súlyos következményeket von maga után, mind jogilag, mind a benne jelen lévő személyek tekintetében.

Friss statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre, hogy ezzel is erősítsem a meghökkenést és azt, hogy mennyire fontos oda figyelni erre a dologra.

bántalmazásAbban biztos vagyok, hogy sajnos az országban rengeteg nő, gyermek és férfi is megéli nap mint nap azt a szörnyűséget, amit a bántalmazás magával vonz.

Ami szerencse a szerencsétlenségben a felismerhető ismertető jegyek, ami által kideríthető, ki is az a környezetünkben, aki szenved , függ valakitől.

Ezek a jegyek lehetnek, az önértékelési problémák, testi sérülések, amiket a szégyen miatt igyekszik elrejteni, depresszióra és öngyilkosságra való hajlam, önmarcangolás a kialakult helyzet miatt.

Másik oldalról is tehát a bántalmazó részéről is felismerhetőek személyiségjegyek, melyek a következőek lehetnek: úgy hiszi, hogy viselkedése nem durva, s annak következményei sem lehetnek, stressz tűrő képessége alacsony, a családban a férfit tartja uralkodónak, képtelen saját haragját józan ésszel kezelni, korábbi családi múltjából ezt látta alapvető példának.

Nagyon nehéz felsorolások voltak ezek, ha mélyen elgondolkodunk rajta. Rettenetes az a tehetetlenség, amit az elszenvedő alany érezhet, hiszen úgy gondolhatja, talán az egész az ő hibája. Kénytelen és sokáig eltűrik a nők ezt a fajta viselkedést a férfitől saját anyagi függetlenségük javára valamint félnek a férj bosszújától és inkább csendbe maradnak a nagy közönség előtt. Próbál újabb és újabb esélyt adni a sorozatos bocsánatkérések után és bizakodik, hogy helyrejöhet még a kapcsolat.

De el kell mondani azt is, hogy nagyon ritka esetben sikerül csak kilábalni úgy ebből a helyzetből, hogy a bántalmazó képes megváltozni és rendbe hozni azt amit már rég elrontott.

Az elszenvedő nő vagy gyermek esetleg mindkettő fél segítséget  kérni, rettegésben él, ami enyhén szólva is irreábántalmazás3lis.

Mégis azt kell tanácsoljam azoknak, akik ilyen helyzetbe kerültek, hogy már az elején legyenek erősek és tegyék meg azt a bizonyos lépést a kiút felé, mert később csak egyre rosszabb lesz, még végleg bonyolulttá válik a családi viszály.

Muszáj talpra állni és hinni a menekülésben!!

 

Említést érdemel a szóbeli és fizikai bántalmazás megkülönböztetése.

Szóban épp olyan mély sebeket lehet ejteni, mint testi sértésnél. Sőt talán a lélek az, ahol mindkettő örökre megmarad, egy olyan megbélyegzés, pecsét kerül rá, amit soha elfelejteni nem lehet. Csillapodni, enyhülni és valamelyest halványodni fog de a heg, a sebek örökre ott maradnak.

Sokszor ebből az állapotból tettlegességig fajulhatnak az indulatok épp azért mert a bántalmazott próbálja védeni magát, visszaszól,ellenáll.  És mikor már a szavak kevésnek bizonyulnak elcsattanhatnak az első pofonok, amik később sokkal tovább fokozódhatnak. Ezért is nagyon fontos hangsúlyozom még az elején, lehetőleg az első alkalom után elgondolkodni azon miért is történt az ami. Valószínűleg meg lehet különböztetni az összeveszéseket egymástól. Úgy értve, hogy látni milyen indulatok ülnek ki a másik arcára.

Egy egy ilyen bántalmazás után nem szabad hinni az elkövető bocsánat kérésének, megbánásának mert az én szótáramban az szerepel, ha valamit meg tett valaki egyszer, azt megfogja tenni újra és újra.

Ha körülnézünk a sztár világban bizony köztük is akadnak jócskán olyanok, akik elszenvedték az áldozat szerepét. Többen tűrtek a megaláztatásnak, bízva a javulásban, ami végül még sem következett be. Szerencsére nagy részüknek sikerült időben észbe kapni és kiszállni abból a közegből, ami ellehetetlenítette életüket.

bántalmazás2Nézzünk pár ismert embert csak a teljesség igénye nélkül, akik vállalják mi történt velük a múltban, ezzel segítséget és erőt adva a hasonló helyzetben lévőknek.

Rihannát, Madonnát, Pamela Andersont, Jennifer Lopezt, Gregor Bernadettet és Vajna Tímeát egykori kedvesük, élettársuk, férjük fosztotta meg női mivoltuktól és hagytak örök nyomot bennük. Nem is értem hogyan lehet bántani valakit, akit szeretünk!!

Christina Aguilera és Teri Hatcher családi bántalmazás áldozata volt. Az énekesnőt édesapja „tette helyre” gyermekkorában, a színésznőt nagybátyja zaklatta szexuálisan.

És egy példa arra, hogy az elszenvedők igenis lehetnek férfiak is Ozzi Osborn, akit hihetetlen módon diáktársai molesztáltak.

Ők, akik valóban nagy nevekkel rendelkeznek sikerült kilépni és feldolgozni a történéseket olyannyira, hogy a nyilvánosság elé álljanak vele.

Tehát mindenkinek meg van a lehetősége saját élete jobbá tételére, csupán fel kell hagyni a naivsággal és félelemmel.

Ha az olvasók közül  valakit is érint a téma személyesen, szerencsére felkereshet olyan egyesületeket, akik segítenek az első időszakokban.

Ilyenek a

  • NANE (Nők a Nőkért Egyesület), ingyenes segélyvonaluk: 06 80 505 101, amely hétköznap esete 6 és 10 óra között hívható.
  • STOP- Férfierőszak információs vonala: 06 1 344 38 02, csütörtökönként 18-21 óra között.
  •  Országos Kríziskezelő Központ ingyenes száma: 06 80 20 55 20
  • A Rendőrség központi száma a 107
  • Telefontanú ingyenes száma: 06 80 555 111

 

Tekintsünk ezekre az egyesületekre és szervezetekre valamint telefonszámaikra életmentő segítségként és ne habozzunk tárcsázni!

 Mert mindenki tudja:

Jobb félni, mint megijedni!

 

forrás: http://www.mairt.hu/
képek: http://www.wnss.org/http://www.michiganassaultandbatteryattorney.com/www.bpvav.comwww.bimbomelinda.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!