Celebrities and other stories

4.000 éves nyakláncot találtak egy szemetesben

Írország Nemezi Múzeumában pihen ma már az a 4.000 éves nyaklánc, amit egy kukában találtak.

A nyakláncot egy úgynevezett lunala viselte még a király kori Írországban. Úgy vélik, hogy az ékszer Kr. e. 2.300 és 1.800 közötti időszakból származik.

MI_4000Necklace_WikiCommonsOne man’s trash is an Irish national treasure: A 4,000-year-old necklace was found in a dumpster. Photo by: Wikimedia Commons

 

Először 1945-ben fedezte fel Hubert Lannon farmer mindennapi munkáját végezve, egy mocsárban. Azután otthonában tartotta. Két évvel később továbbadta Patrick Sheehan helyi vegyésznek, aki felbecsülhetetlen értékű darabnak tartotta, s úgy látta jónak ha az ő boltjának széfében tárolják. 2009. februárjáig maradt itt, ugyanis egy betörés alkalmával a széfet elrabolták.

2010. márciusában a két tolvaj bűnösnek vallotta magát és három év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.  A rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Múzeum Régiség osztályának kurátorai egyéb iratokkal együtt, ami Patrick Sheehantól származik találták meg a nyakláncot egy szemetesben Dublinban.

Mire a rendőrség tudomására jutott az eset, a kurátorok szó szerint órákat töltöttek a szemétben, mielőtt a rendőrségnek összekellett volna gyűjtenie a hulladékot. Azokat a nyomozókat, akik a szennyben gázoltak a kincsért, aminek súlya 78 gramm, jutalmat kaptak, a nagy értékű emlék visszaszerzéséért.

A három darabból álló ékszer szetthez egy nyaklánc és kettő korong tartozik, ezeket az eddigi évek egyik legfontosabb régészeti felfedezésének tartják.  „Sok szerencse kellett, hogy ez a feltárás sikeres lett.” – mondta az múzeum igazgatója Pat Wallace.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!